Προσκύνημα στον Άγιο Νικόλαο τον Κρεμαστό,βίντεο από τον Ανδρέα Κουτσοθανάση...
Η χαμηλή οροσειρά του Άράκυνθου (Ζυγού)φημίζεται για την πυκνή της βλάστηση.Εξαίρεση αποτελεί η νοτιοδυτική πλευρά,που βλέπει προς την λιμνοθάλασσα Αιτωλικού.
Εκεί οι βράχοι πέφτουν απότομοι και κοφτεροί.Εντυπωσιάζει το πλήθος των πολλών απόκρημνων σπηλαίων,που δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί.Ένα από αυτά,ο Άγιος Νικόλαος ο "Κρεμαστός",παρουσιάζει μέγιστο ενδιαφέρον,γιατί φαίνεται πως ήταν "το πιο σημαντικό ασκητικό κέντρο της περιοχής του Μεσαίωνα".Το επίθετο "Κρεμαστός" φαίνεται να δόθηκε από τον ιδρυτή της Μονής μοναχό Νίκανδρο*,εξαιτίας του απόκρημνου βουνού.
Ξεκινώντας από το Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού και βαδίζοντας βορειοανατολικά,ύστερα από πορεία μιάμισης ώρας φτάνει κανείς σε απότομη χαράδρα,πάνω από την οποία βρίσκεται το σπήλαιο του Άγιου Νικολάου.Η απόκρημνη σπηλιά βρίσκεται σε ύψος 50 περίπου μέτρων από το βάθος της χαράδρας.Το άνοιγμα της σπηλιάς στο στόμιο είναι 6 περίπου μέτρα,στο κέντρο 8μ και ο κατά μήκος άξονας από το στόμιο ως το βάθος 12.50 μέτρα.Ανατολικά,απέναντι από το στόμιο της εισόδου,υπάρχει λιθόχτιστο τέμπλο,που χωρίζει το σπήλαιο σε ιερό και κυρίως ναό.
Σώζονται τμήματα από τις υπέροχες τοιχογραφίες του.Στα τελευταία χρόνια τοποθετήθηκε στο άνοιγμα του σπηλαίου ξύλινη εξέδρα,για να διευκολύνονται οι προσκυνητές που ανεβαίνουν για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου που γιορτάζεται εκεί δυο φορές το χρόνο,στις 6 Δεκεμβρίου και στις 20 Μαΐου.
Το παραπάνω κείμενο ανήκει στην Ευθυμία Αμπλιανίτη από το Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού και δημοσιεύτηκε στο τεύχος 790 του περιοδικού "Προς τη ΝΙΚΗ"
*Ο μοναχός Νίκανδρος έδρασε στην περιοχή στην δεκαπενταετία από το 990 ως το 1005 μ.χ
0 Σχόλια
Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!