Τετάρτη, Νοεμβρίου 16, 2022

Ιερά μονή Βλοχού,μοναστήρι του 13-14ου αιώνα ,αφιερωμένο στην «Κοίμηση της Θεοτόκου»

>

Η Ιερά μονή Βλοχού Τριχωνίδος βρίσκεται στον Νομό  Αιτωλοακαρνανίας και είναι κτισμένη στην κορυφή ενός από τα μεγαλοπρεπέστατα φρούρια που υψώνονται στην πεδιάδα της Τριχωνίδας σε υψόμετρο 700 μέτρων περίπου. 

Ο τόπος είναι γεμάτος από προϊστορικές αρχαίες, βυζαντινές και νεότερες ιστορικές μνήμες. Από εδώ αντικρίζει κανείς όλη την πεδιάδα του λεκανοπεδίου του Νομού, τις πανύψηλες κορυφές του Παναιτωλικού και Παναχαϊκού όρους, τα ακαρνανικά όρη,τις τέσσερεις λίμνες(Τριχωνίδας, Λυσιμαχείας, Οζερού και Καστρακίου) . Τα νησιά του Ιονίου Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα και Ζάκυνθο και άλλα μικρά Νησιά.

Το Μοναστήρι είναι κτίσμα του 13 έως 14 αιώνος. Είναι αφιερωμένο στην <<Κοίμηση της Θεοτόκου>> και πανηγυρίζει στην απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως, την 23η Αυγούστου. Εορτάζει όμως και δύο θαύματα της Παναγίας την 5η και 24η Ιουνίου κάθε χρόνο.

Κάθε Κυριακή, τις Δεσποτικές και Θεομητορικές Εορτές, καθώς και σε μεγάλες εορτές Αγίων τελείται πάντα Θεία Λειτουργία. Επίσης τελούνται και Αγρυπνίες συνήθως μια φορά το μήνα.

Για την Ι. Μονή ο  δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και απέχει από την πόλη του Αγρινίου 14,5 χιλιόμετρα. Παραμένει καθημερινώς ανοιχτή εκτός από τις μεσημβρινές ώρες 12μμ έως 15μμ.

πηγή:http://www.romnios.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!