ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Πολυσπόρια, παραδοσιακή συνταγή για τα Εισόδια της Θεοτόκου


 Mε αρκετές παραλλαγές σε ολόκληρη την χώρα φτιάχνονται τα πολυσπόρια στα Εισόδεια της Θεοτόκου, στις 21 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για ένα έθιμο όπου τα αγροτικά νοικοκυριά κάνουν μια προσφορά στη γη, ακριβώς αυτή την εποχή που είναι ταυτισμένη με τη σπορά, και είναι η συνέχεια αρχαιότατου εθίμου που ονομαζόταν πανσπερπία, δηλαδή όλοι οι σπόροι, μ’ άλλα λόγια πολυσπόρια.

ΥΛΙΚΑ

Σιτάρι

Καλαμπόκι

Σταφίδες (μαύρες, ξανθές)

Καρύδια

Αμύγδαλα

Σουσάμι

Λάδι

Λίγη ζάχαρη

Λίγο αλατοπίπερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε το στάρι πολύ καλά, να μαλακώσει. Βράζουμε χώρια και το καλαμπόκι. Το σισάμι, τα καρύδια και τα μύγδαλα (που πρώτα τα κοπανίζουμε), τα καβουρντίζουμε στο τηγάνι. Τέλος, σε μια μεγάλη χύτρα, αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και “δένουμε” με λίγο αλευράκι και νερό για να χυλώσει. Έχουμε, όμως, φυλαγμένο λίγο από το καβουρντισμένο σισάμι το αμύγδαλο και το καρύδι για να πασπαλίσουμε και από πάνω, σε κάθε κυπελλάκι που σερβίρουμε.

πηγή:www.topoikaitropoi.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια