Σάββατο, Μαΐου 27, 2023

Αγρίνιο: Λαμπαδηφορία και πορεία μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (φωτο)

>

Λαμπαδηφορία για την γενοκτονία των Ποντίων πραγματοποιήθηκε , χθες Παρασκευή , στο πλαίσιο των Θρησκευτικών – Πολιτιστικών και Ιστορικών Εκδηλώσεων για την εορτή των Αιτωλοακαρνάνων Αγίων, τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και τη μαρτυρική πορεία των Μικρασιατών Προσφύγων. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ηΜητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ο Δήμος Αγρινίου, και η Τοπική Κοινότητα Αγίου Κωνσταντίνου. Επίσης εξίσουν σημαντική είναι η συμμετοχή και συνδιοργάνωση του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δ. Ψαθάς» και του Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας.

Αυτή η εκδήλωση μνήμης έχει ως σκοπό να τιμήσει την Γενοκτονία των Ποντίων, κατά την οποία «χάθηκαν» άδικα 353.000 ψυχές.

Η λαμπαδηφορία ξεκίνησε από τον Άγιο Κωνσταντίνο και μέσω της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου και της οδού Παπαστράτου κατέληξε στην κεντρική πλατεία Αγρινίου.

Μετά την λήξη της τελετής ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου πήρε το λόγο και αναφέρθηκε στην διαρκή και ουσιαστική προσπάθεια στην οποία συμμετέχει και ο Δήμος Αγρινίου και είναι υπό την αιγίδα της Ένωσης Δήμων, μέσω της οποίας οι συμμετέχοντες δήμοι διεκδικούν την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, όπως στο παρελθόν αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία των Αρμενίων. “Πρέπει να μάθουμε να θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε. Η Γενοκτονία των Ποντίων ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας” τόνισε ο κ. Παπαναστασίου, και συμπλήρωσε πως: “Κάποια στιγμή η Γενοκτονία θα πρέπει να αναγνωριστεί απο όλο τον κόσμο”.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας κ. Σιδηρόπουλος ανέφερε: “Η Γενοκτονία δεν είναι μόνο μια λέξη, αλλά εθνικό ζήτημα και καλά θα κάνει η συντεταγμένη πολιτεία να έρθει στη θέση των παιδιών και την Γενοκτονία να την βάλει όχι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αλλά στο τραπέζι της αναγνώρισης. Μπορεί τα σώματά μας να ήρθαν στη Ελλάδα, την χώρα μας, αλλά οι ψυχές μας είναι ακόμη στον Πόντο. Είναι εκεί μαζί με τις 353.000 ψυχές”.






πηγή:palmospress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!