
Πρόκειται για το μοναδικό ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ναό προς τιμήν των δύο προφητών που θα κηρύξουν μετάνοια πριν τη Δευτέρα Παρουσία.
Τα θυρανοίξια του τελέστηκαν το καλοκαίρι του 2013 και πανηγυρίζει στις 31 Ιουλίου
Η Ι. Μονή Βλοχού Τριχωνίδος βρίσκεται στον νομό Αιτ/νιας και είναι κτισμένη στην κορυφή ενός από τα μεγαλοπρεπέστατα φρούρια του υψώνονται στην πεδιάδα της Τριχωνίδος, σε υψόμετρο 700 περίπου μέτρων.
Ο τόπος είναι γεμάτος από προϊστορικές αρχαίες, βυζαντινές και νεότερες ιστορικές μνήμες.
Από εδώ αντικρίζει κανείς όλη την πεδιάδα του λεκανοπεδίου του νομού, τις πανύψηλες κορυφές του Παναιτωλικού και Παναχαϊκού όρους, τα Ακαρνανικά όρη, τις τέσσερις λίμνες (Τριχωνίδος, Λυσιμαχείας, Οζερού και Καστρακίου), τα νησιά του Ιονίου: Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα κ Ζάκυνθο και άλλα πολλά ακόμη μικρότερα νησιά.
Το μοναστήρι είναι κτίσμα του 13ου έως 14ου αιώνος. Είναι αφιερωμένο στην «Κοίμηση της Θεοτόκου», σε αυτό βρίσκεται η Εικόνα της Παναγίας Της Ωραιοτάτης και πανηγυρίζει στην απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως, την 23η Αυγούστου. Εορτάζει όμως και δυο θαύματα της Παναγίας την 5ηκαι 24η Ιουνίου κάθε χρόνου.
Η Ι. Μονή υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας κ Ακαρνανίας. Ο Ηγούμενος της Ι. Μονής π. Ιερόθεος Σκιαδάς παρέλαβε το μοναστήρι σχεδόν κατεστραμμένο. Το αναστήλωσε με μόχθο, αγάπη και προσωπική εργασία.
Κάθε Κυριακή στις Δεσποτικές και Θεομητορικές Εορτές, καθώς και σε μεγάλες Εορτές Αγίων τελείτε πάντα Θεια Λειτουργία.
Επίσης, τελούνται και αγρυπνίες μια φορά τον μήνα, καθώς και συντομότερες μέσα στον ίδιο μήνα στο Παρεκκλήσιο των Προφητών.
Για την Ι. Μονή ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και απέχει από την κοντινότερη κωμόπολη του Καινουργίου 7,5 χλμ και από την πόλη του Αγρινίου 14,5χλμ. Η πρόσβαση στην Ι. Μονή γίνεται με ΙΧ αυτοκίνητο και με μικρά λεωφορεία λόγω της στενότητας του δρόμου σε ορισμένα σημεία κτης απότομης ανάβασης «μεγάλης ανωφέρειας».
Η Ι. Μόνη παραμένει καθημερινός ανοικτή έκτος από τις μεσημβρινές ώρες 12:00μ.μ έως 15:00μ.μ.
ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΩΝ ΠΡΟΦΗΤΩΝ ΕΝΩΧ & ΗΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΒΛΟΧΟ
Στον περιβάλλοντα χώρο της Ι. Μονής βρίσκεται το μοναδικό στον κόσμο, Παρεκκλήσιο Των Δυο Προφητών Ενώχ και Ηλιού που κτίστηκε και λειτούργησε το 2013. Το κτήριο όπου στεγάζεται το παρεκκλήσι είναι τριώροφο. Στον 1ο όροφο βρίσκεται το Βαπτιστήριο, στον 2ο όροφο υπάρχει ενα μικρό αρχονταρίκι που εξυπηρετεί τις ανάγκες του Ναού και στον 3ο όροφο βρίσκεται το Παρεκκλήσιο των δύο Ζώντων Προφητών.
Εορτάζει την Σύναξη των δύο Προφητών την 31η Ιουλίου κατ’ έτος και έχει πλήρη Ακολουθία. (Έχουν κατατεθεί τα έγγραφα στη Μητρόπολη για την ημερομηνία εορτής της Συνάξεως.)
( Όπως διηγήθηκε ο Ηγούμενος,)
Ο σκελετός του κτηρίου κατασκευάστηκε το 2008 μέχρι τον Μάρτιο του 013 ήταν σε στασιμότητα παρόλο που είχαμε σκεφτεί πολλούς Αγίους να το αφιερώσουμε κ μάλιστα μια μέρα ήταν έντονος ο λογισμός να κατεδαφιστεί γιατί οι εργασίες δεν προχωρούσαν. Όμως την επόμενη ημέρατο πρωί ερχόταν έντονος ο λογισμός να αφιερωθεί το παρεκκλήσι στους
Δυο Ζώντες Προφήτες καθώς, από ότι γνωρίζουμε δεν υπάρχει αφιερωμένος Ναός προς τιμήν των. Μου άρεσε η ιδέα αυτή και ο λογισμός και είπα αν είναι θέλημά τους, θα προχωρήσει.
Ω του θαύματος! Την ίδια ήμερα το πρωί επισκέφτηκαν το μοναστήρι δύο δωρητές και θέλησαν να μάθουν γιατί δεν προχωρεί η κατασκευή. Τους αναφέραμε ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον από δωρητές από το 2008. Τότε, αμέσως, χαρούμενοι ανέλαβαν την αποπεράτωση του παρεκκλησιού. Μέσα σετρεις μήνες έγιναν τα Θυρανοίξια. Το γεγονός αυτό φανερώνει ότι ο Θεός ήθελε να αφιερωθεί το Παρεκκλήσιο αυτό στους Δυο Ζώντες Προφήτες.
ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΦΗΤΕΣ
Ο Δίκαιος Ενώχ , αναφέρεται στο 1ο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης στη Γένεση κεφ. Ε’ 19- 25. Έζησε περίπου στις μετά Αδάμ γενεές (7ος από Αδάμ!) σε μία εποχή παντελής απουσίας γραμμάτων, επιστήμης και προτύπων ( παλαιολιθική εποχή θα λέγαμε με την γλώσσα του κόσμου τούτου ) και όμως τόσο πολύ ευαρέστησε τον Θεό, που μετέστησε αυτόν ο Θεός, εις τον ουρανό με το σώμα του, για να διαφυλαχθεί μέχρι των εσχάτων χρόνων.
Ο δε προφήτης Ηλία, για τον υπερβάλλοντα ζήλο του, « και είπεν Ηλιού, ζήλων εζήλωκα τω Κυρίω παντοκράτορι, ότι εγκατέλιπόν σε οι υιοί Ισραήλ΄ τα θυσιαστήριά σου κατέσκαψαν και τους προφήτας σου απέκτειναν εν ρομφαία, και υπολέλειμμαι εγώ μονώτατος, και ζητούσι την ψυχή μου λαβείν αυτήν. 11 (Βασιλ.Γ. κεφ ΙΘ΄) » και τόσον ευηρέστησε Τον Κύριον που « ανελήφθη Ηλιού εν συσσεισμώ ως εις τον ουρανόν» (Βασιλ. Δ’ Κεφ Β’ στ12)».
Πανταζόπουλος Γεώργιος-ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ πληροφοριών :.triklopodia.gr
0 Σχόλια
Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!