Οι καταστροφές περιλαμβάνουν από κηπευτικά μέχρι δενδρώδεις καλλιέργειες, στην ελιά και σε εσπεριδοειδή. Ιδιαίτερα στις δενδρώδεις, τα δέντρα έχουν υποστεί σε τέτοιο βαθμό ζημιά (σε κλαδιά και κορμούς), που πέρα από τη φετινή σοδιά που χάθηκε, κινδυνεύουν και οι επόμενες χρονιές.
Οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, που χάνουν εξολοκλήρου το εισόδημά τους, μετά την περσινή ακαρπία.
Για αρκετούς τίθεται θέμα επιβίωσης, καθώς είναι το κύριο εισόδημά τους, όταν την ίδια ώρα είναι στα ύψη, τόσο τα καλλιεργητικά έξοδα, ειδικά τώρα μετά τις καταστροφές που η φροντίδα πρέπει να είναι αυξημένη, όσο και για τα οικογενειακά έξοδα.
Μετά τις καταστροφές, η ανησυχία και η αγωνία των συναδέλφων μας είναι μεγάλη καθώς έχουν αρνητική πείρα από τις διαδικασίες της καταγραφής των ζημιών και τις αποζημιώσεις.
Στην επιφάνεια έρχεται ξανά το βασικό ζήτημα, ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που ενώ μας χαρατσώνει με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, με τις υπηρεσίες του, να παραμένουν υποστελεχωμένες.
Απαιτούμε:
Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στην ευρύτερη περιοχή.
Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν.
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να αποζημιώνει τους αγρότες και κτηνοτρόφους στο 100% της ζημιάς και στην παραγωγή και στο κεφάλαιο για όλα τα ζημιογόνα αίτια.
Να στελεχωθεί ο ΕΛΓΑ Αγρινίου και συνολικά η υπηρεσία, με επιστημονικό και άλλο δυναμικό που να καλύπτει τις ανάγκες μας, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
0 Σχόλια
Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!