ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Συνεδρίαση λογοδοσίας: H τοποθέτησης της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγρινίου για την αντιπυρική προστασία

 

Στη συνεδρίαση λογοδοσίας του Δ.Σ. Αγρινίου στις 28 Απριλίου 2025

Για μια ακόμη χρονιά στο ίδιο έργο θεατές….

Όλες οι αιτίες – αρνητικοί παράγοντες – εξάπλωσης των πυρκαγιών είναι εδώ. Πέρσι 500.000 στρέμματα ήταν τα καμένα – μεγάλες καταστροφές σε ατομικές, λαϊκές περιουσίες. Για μια ακόμη χρονιά η κυβέρνηση δηλώνει «πανέτοιμη». Εμείς όμως γνωρίζουμε. Πέρα από τις φιέστες υπάρχει και η πραγματικότητα.

Σε Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία υπολείπονται χιλιάδες οργανικές θέσεις. Δεν είναι βλέπετε επιλέξιμη δαπάνη για την ΕΕ και την κυβέρνηση, με την κυνική δικαιολογία ότι δεν παράγει συγκριτικό πλεονέκτημα κι έχει κόστος. Βέβαια το ίδιο ισχύει για όλη την πολιτική προστασία.

Είναι φανερό ότι το κράτος δίνει βάρος στην κατάσβεση και κυρίως στην αεροπυρόσβεση σε αναντιστοιχία με κάθε επιστημονική άποψη, και κυρίως δε δίνει βάρος στην πρόληψη.

Κατά τη γνώμη μας, το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών δεν είναι κυρίως επιχειρησιακό πρόβλημα, αλλά πρωτίστως πρόβλημα διαχείρισης και προστασίας των δασών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο νόμος 5106/2024 με τον οποίο εκχωρείται η διαχείριση των δασών σε ξυλοβιομήχανους, οδηγεί σε αντίθετη κατεύθυνση από την προστασία των δασών για ευνόητους λόγους , που αν χρειάζεται μπορούμε να αναλύσουμε. 

Η κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2023 για τον καθαρισμό των οικοπέδων, προσπαθεί να μεταφέρει τις ευθύνες για πιθανές καταστροφές στα λαϊκά νοικοκυριά σαν ατομική ευθύνη και η ίδια να «νίπτει τας χείρας της» για δικές της ευθύνες.

Τώρα πια είναι κοινώς αποδεκτό, εκτός βέβαια των κυβερνήσεων, ότι ήταν εγκληματικός ο εντιεπιστημονικός διαχωρισμός της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών από την καταστολή τους, με την μεταφορά όλης της ευθύνης της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική που έγινε το 1998 και διατηρείται παρά τα καταστροφικά αποτελέσματα που έχει.

Από το γενικό πλάνο δεν μπορεί να αφαιρέσει κανείς και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα οι πυροσβέστες σε υποδομές, σε μέσα, σε εργασιακές σχέσεις, σε συνθήκες εργασίας, σε μισθολογικές απολαβές, σε ελλείψεις προσωπικού. Και όταν οι εποχικοί πυροσβέστες ζητούν τη μονιμοποίησή τους, τότε αναλαμβάνουν τα ΜΑΤ, με εντολή της κυβέρνησης, να τους συνετίσουν.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Δασική Υπηρεσία με έλλειψη μόνιμου και ειδικευμένου επιστημονικού και λοιπού προσωπικού στο 70% των αναγκών. Λείπουν περίπου 1500 δασολόγοι και 10000 δασεργάτες.

Σε δυο μέρες ξεκινά η αντιπυρική περίοδος. Θέλουμε να ρωτήσουμε και να ενημερωθούμε μέσα στα πλαίσια αυτής της διαμορφωμένης κατάστασης που περιγράψαμε:  η Δημοτική Αρχή ποια μέτρα έχει πάρει, ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει, τι προτίθεται να κάνει ενόψει της αντιπυρικής περιόδου;

Ελπίζουμε η υποχρέωσή της να μην εξαντληθεί σε μια σύσκεψη με τις αρμόδιες υπηρεσίες, τη διάθεση μιας υδροφόρας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, την ενημέρωση των συνδημοτών μας για τη νομική υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων τους και την είσπραξη προστίμων για όσους δεν συμμορφωθούν «προς τας υποδείξεις».

Ρωτάμε τι έχει κάνει η Δημοτική Αρχή και τι έχει γίνει για τη συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων, τον καθαρισμό δασών και κυρίως των αστικών και περιαστικών αλσών και δασυλλίων, τη συντήρηση και λειτουργία πυροσβεστικών κρουνών και υδατοδεξαμενών , τη λειτουργία     πυροφυλακίων, τη συνεργασία με εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας;

Ελπίζουμε η απάντηση της Δημοτικής Αρχής μην καλυφθεί πίσω από την πενιχρότητα των κονδυλίων που δίδονται για την πολιτική προστασία από την κυβέρνηση, που όντως έτσι είναι. (Για φέτος δίνεται το ποσό των 37,5 εκ. ευρώ σε 332 δήμους, που μπορεί να είναι προσαυξημένο κατά 9 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2024 αλλά όμως είναι λιγότερο σε αντιστοιχία των 4  ευρώ κατ’ άτομο).

Γι’ αυτό πάνω απ’ όλα ερωτάται η Δημοτική Αρχή αν επιτέλους προτίθεται να έρθει σε σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική που θεωρεί τις ανάγκες μας σαν κόστος και αποτελεί προσάναμμα των καταστροφικών πυρκαγιών, για να μην έχουν την «τύχη» οι συνδημότες μας κάποια στιγμή να γίνουν δέκτες μηνύματος «βάλτε το στα πόδια» από το 112, στο οποίο η κυβέρνηση με περίσσια ευκολία καταφεύγει για να εξαντλήσει τις υποχρεώσεις της.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης

Τίμος Παπανικολάου


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια