Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις ιογενείς ηπατίτιδες και την ενίσχυση της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της αποτελεσματικής θεραπείας.
Η ιογενής ηπατίτιδα αποτελεί φλεγμονή του ήπατος που προκαλείται από συγκεκριμένους ιούς και διακρίνεται σε οξεία και χρόνια μορφή. Υπάρχουν πέντε τύποι ηπατίτιδας, ανάλογα με τον υπεύθυνο ιό: A, B, C, D και E. Η νόσος μπορεί επίσης να προκληθεί από μη λοιμώδεις παράγοντες, όπως η κατάχρηση αλκοόλ, η χρήση ηπατοτοξικών φαρμάκων (π.χ. παρακεταμόλης, αμοξικιλλίνης, αντιφυματικών), καθώς και από τοξίνες τροφίμων (όπως αυτές των δηλητηριωδών μανιταριών).
Η ηπατίτιδα, εφόσον δε διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως κίρρωση, ηπατική ανεπάρκεια και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (ηπατοκαρκίνωμα).
Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, περίπου 325 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με χρόνια ηπατίτιδα B ή C, ενώ η θνησιμότητα από τις ηπατίτιδες παραμένει αυξημένη, με αποτέλεσμα πάνω από 1,3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.
Η ηπατίτιδα B μεταδίδεται μέσω του αίματος, των σωματικών υγρών (όπως σπέρμα και κολπικές εκκρίσεις), της σεξουαλικής επαφής, της χρήσης μη αποστειρωμένων βελονών ή εργαλείων, καθώς και κάθετα από μητέρα σε παιδί κατά τον τοκετό. Η ηπατίτιδα C μεταδίδεται κυρίως μέσω επαφής με μολυσμένο αίμα, ιδιαίτερα μέσω κοινής χρήσης βελόνων, ενώ σπανιότερα μεταδίδεται και μέσω σεξουαλικής επαφής.
Η υιοθέτηση ασφαλών πρακτικών υγιεινής, η αποφυγή επαφής με μολυσμένο αίμα, η προστατευμένη σεξουαλική επαφή, καθώς και ο εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Α και Β, αποτελούν θεμελιώδεις στρατηγικές πρόληψης.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας, καθώς πολλοί ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί μέχρι να εμφανιστούν επιπλοκές στα προχωρημένα στάδια της νόσου. Οι τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι και οι αιματολογικές εξετάσεις συμβάλλουν καθοριστικά στον εντοπισμό και την παρακολούθηση της νόσου.
Η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης έχει οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των θεραπευτικών επιλογών:
Η ηπατίτιδα C πλέον θεραπεύεται οριστικά με αντιιικά δισκία, τα οποία χορηγούνται για 8–12 εβδομάδες και επιτυγχάνουν ποσοστά εκρίζωσης του ιού άνω του 95%, καθιστώντας τη μοναδική ιογενή λοίμωξη που μπορεί να εκριζωθεί πλήρως.
Για την ηπατίτιδα B, παρόλο που δεν υπάρχει ακόμα οριστική ίαση, η χορήγηση αντιιικών φαρμάκων ελέγχει τη νόσο και προλαμβάνει τις σοβαρές επιπλοκές της.
Ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας και παραμένει ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου υπογραμμίζει τη σημασία της συνεχούς ενημέρωσης του πληθυσμού και της ενίσχυσης της πρόληψης μέσω:
Εκπαιδευτικών και ενημερωτικών δράσεων για το κοινό
Προληπτικών ελέγχων
Εμβολιαστικών προγραμμάτων
Στήριξης των διαγνωσθέντων ατόμων με πρόσβαση στη θεραπεία και την παρακολούθηση.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας είναι υπενθύμιση της ανάγκης για διαρκή έρευνα, συλλογική δράση και αποστιγματισμό της νόσου. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν οι ακρογωνιαίοι λίθοι στην αντιμετώπιση της νόσου και στη διασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής για τους πάσχοντες.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου καλεί τα μέλη του και όλους τους επαγγελματίες υγείας να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή της πρόληψης και της ενημέρωσης. Ενθαρρύνουμε τη διενέργεια μαζικών προληπτικών ελέγχων, την ενίσχυση των εμβολιαστικών προγραμμάτων και την ένταξη όλων των διαγνωσθέντων ασθενών στο σύστημα φροντίδας και θεραπείας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΡΩΣΣΑΣ
0 Σχόλια
Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!