Πέμπτη, Απριλίου 04, 2019

Διαδερμική ενδοσκοπική δισεκτομή ,μια σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου

>
Του Χρήστου Λαμπράκη*

Σε προηγούμενο άρθρο αναλύσαμε διεξοδικά την περίπτωση κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου ως το συχνότερο αίτιο οσφυαλγίας και ως ένα από τα συχνότερα ορθοπαιδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος....

Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέραμε ότι οι περιπτώσεις ήπιας δισκοπάθειας και τα συνοδά συμπτώματα της αντιμετωπίζονται κατά βάση συντηρητικά. Υπάρχουν περιπτώσεις όμως που η πίεση που ασκεί η προβολή του δίσκου είναι μεγάλη στις νευρικές ρίζες οπότε η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η ενδεδειγμένη και μάλιστα πολλές φορές σε επείγουσα βάση.
 Η ανοιχτή δισκεκτομή  περιλαμβάνει  μεγάλες τομές στο δέρμα με συνοδό μεγάλη κάκωση μαλακών μορίων και μακρά περίοδο μετεγχειρητικής αποκατάστασης του ασθενούς και απουσίας του από την ενεργό δράση. Έχει ακόμα όμως έδαφος όταν ο χειρουργός θέλει να επέμβει σε πολλαπλά επίπεδα. Όταν όμως το πρόβλημα αφορά ένα ή  και δυο επίπεδα δισκοπάθειας  με την ενδοσκοπική δισκεκτομή επιτυγχάνεται  χειρουργική αποκατάσταση της δισκοπάθειας με ελάχιστη υπερβατικότητα  που είναι και η σύγχρονη τάση .

 Η ενδοσκοπική δισκεκτομή αποτελεί μια  επέμβαση κατά την όποια μέσω μιας πολύ μικρής τομής (περίπου 1 εκατοστό) εισάγεται στο σημείο που βρίσκεται ο προβάλλων δίσκος, υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο, ένα ειδικό ενδοσκόπιο που καθαρίζει ότι προβάλλει και πιέζει μέσω του μεσοσπονδυλίου δίσκου και με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται και η αποσυμπίεση του νεύρου. Η επέμβαση μπορεί να γίνει και χωρίς γενική αναισθησία και δεν απαιτείται μετάγγιση αίματος κατά την επέμβαση.
Προσωπικά γίνεται  χρήση  του  συστήματος  SPINE TIP, που ανήκει σε  μια εν των κορυφαίων  εταιρείων  ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ,  της    STORZ  το όποιο προσφέρει ποικιλοτρόπως  προσπέλαση στο σημείο που προβάλλει ο μεσοσπονδύλιος  δίσκος.


Τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής δισκεκτομης περιλαμβάνουν τα εξής :
Αποφυγή ανοιχτής τομής και σεβασμός του φακέλου  μαλακών μορίων
Μείωση στο ελάχιστο του μετεγχειρητικού πόνου και του χρόνου νοσηλείας σε σχέση με την ανοιχτή δισκεκτομή.
Ελάχιστη απώλεια αίματος που δεν απαιτείται  μετάγγιση αίματος
Προστασία από τραυματισμό του επισκληρίδιου χώρου και του σπονδυλικού σωλήνα
Μικρότερη διάρκεια του χειρουργείου
Άμεση θέαση μέσω του ενδοσκοπίου της βλάβης και ελαχιστοποίηση των εγχειρητικών επιπλοκών
Μικρότερη πιθανότητα διεγχειρητικής λοίμωξης
Πιο γρήγορη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες σε σχέση με την ανοιχτή  δισκεκτομή
Κατά την διάρκεια της επέμβασης απαιτείται η παρακολούθηση με μόνιτορ των νευρικών ριζών έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος ιατρογενούς κάκωσης. Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα και το πόνος της οσφυαλγίας υποχωρεί σταδιακά  από την πρώτη ημέρα και το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης είναι το μέγιστο ( πάνω από 95 %).
Συνοψίζοντας η ενδοσκοπική δισκεκτομή  αποτελεί μια πολύ γρήγορη  και αποτελεσματική μέθοδο στην όποια ο ασθενής απαλλάσσεται οριστικά από το χρόνιο πρόβλημα της δισκοπάθειας στην ΟΜΣΣ  που τον καθηλώνουν και τον απομακρύνουν για καιρό από την καθημερινή του δραστηριότητα ειδικά όταν ο χειρουργός θέλει να παρέμβει σε μια ή δυο κήλες  μεσοσπονδυλίου δίσκου .


*ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ Θ . ΧΡΗΣΤΟΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ
ΜΠΑΙΜΠΑ 32 4ος όροφος -Αγρίνιο
Τηλέφωνο επικοινωνίας : 6907509340 - 2641181082