Κυριακή, Απριλίου 21, 2019

Πάσχα στο Καινούργιο !

>
Η περίοδος των Πασχαλινών εορτών έφτασε κι όλο και περισσότεροι ετοιμάζονται να φύγουν από το αστικό χάος και  να περάσουν τις ημέρες τους στο χωριό, δίπλα στην παράδοση και στην οικογένεια...
Το Πάσχα, εκτός του ότι αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εορτές της Χριστιανοσύνης, γιορτάζεται με ξεχωριστό τρόπο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπου αναβιώνουν ήθη και έθιμα, δίνοντας μία ευχάριστη νότα παράδοσης. Έτσι είναι και το Πάσχα στο Καινούργιο

Κάθε μέρα, είναι για το Πάσχα στο χωριό, μία ιδιαίτερη γιορτή που συνδέεται άμεσα με τον Χριστιανισμό και για αυτό όλοι φροντίζουμε να τις γιορτάσουμε επάξια με τις τελευταίες αφίξεις των <Αθηναίων> να πραγματοποιούνται την Μ.Πέμπτη στο χωριό μας.

Με τον ερχομό της Μεγάλης Δευτέρας, σηματοδοτείται η έναρξη των γιορτών. Οι δύο εκκλησίες μας Ενορία Αγίου Νικολάου και Ενορία Αγίου Δημητρίου καθημερινά λειτουργούν και φτάνουν στο απόγειό τους, με το έθιμο της Αγρυπνίας την Μεγάλη Πέμπτη για τον στολισμό των επιταφίων από τις γυναίκες του χωριού και στη συνέχεια την Μεγάλη Παρασκευή  την περιφορά τους σε όλο το χωριό που καταλήγουν στην κεντρική πλατεία. Αναμμένα φαναράκια, λαμπάδες και κόσμος ακολουθούν τους επιταφίους, προσδίδοντας έτσι μία ιδιαίτερη συγκίνηση, ελπίδα και προσμονή για την ημέρα της Ανάστασης. Το έθιμο με τα χαλκούνια δεν μπορεί να λείψει φυσικά!



Ακριβώς αυτό!


Επίσης την Μεγάλη Παρασκευή συνήθως πραγματοποιείται στο δημοτικό γήπεδο φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου εορταστικού χαρακτήρα.

Μεγάλο Σάββατο και η ατμόσφαιρα του χωριού ξεχειλίζει από αισθήματα χαράς, αγαλλίασης και ανακούφισης, ώσπου οι ετοιμασίες αρχίζουν να παίρνουν πρωταρχικό ρόλο.Το φαγητό, δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτή την εορτή. Κάθε οικογένεια φροντίζει να εφοδιαστεί με το παραδοσιακό “αρνί” από νωρίς, που έτσι και αλλιώς όλοι θα δοκιμάσουν. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην γνωστή σε όλους “μαγειρίτσα”, που είναι και το κύριο πιάτο του Μεγάλου Σαββάτου, δίνοντας έτσι το τέλος στη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας.

Για το τέλος μένει η Κυριακή του Πάσχα, που το τραπέζι της είναι από τα πλουσιότερα, και γεμίζει με όλα τα καλά . αγάπη, κόκκινα αυγά, κοκορέτσι,κουλουράκια, και τσουρέκι. Το παραδοσιακό σκηνικό του χωριού, γνωστό σε όλους, χαρακτηρίζεται από μεγάλες σούβλες, παραδοσιακά τραγούδια, οικογένειες, φίλους και συγγενείς που πίνουν και γλεντούν γιορτάζοντας την Ανάσταση. Το αρνί που δεσπόζει στο κέντρο κάθε παρέας, αποτελεί κατ’ εξοχήν, μυθικό σύμβολο της αθωότητας και της αγνότητας.


Αναμφισβήτητα συμπίπτει με μία από τις ωραιότερες εποχές, την άνοιξη καθώς ανθίζει η πασχαλιά(λουλούδι που ανθίζει το Πάσχα) και είναι η στιγμή που η φύση γεμίζει με χρώματα, μυρωδιές και βάφεται κάθε πλευρά της με φως. Είναι το μεταίχμιο ανάμεσα σε έναν ατελείωτο χειμώνα και ένα καλοκαίρι που περνά ανεπαίσθητα σαν φύσημα ανέμου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους, να κάνουν ατελείωτες βόλτες και ανοιξιάτικες εξορμήσεις.



Του Χρήστου Βάρσου για το newvilleaitοl

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!