Κυριακή, Μαΐου 19, 2019

Προγραμματικές θέσεις και αρχές του συνδυασμού "Για το Καινούργιο-κίνηση πολιτών"

>
Ο συνδυασμός  "Για το Καινούργιο-Κίνηση πολιτών" έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το κείμενο γενικών αρχών και θέσεων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:...




Ποιοι είμαστε
Είμαστε μια κίνηση πολιτών με διαφορετική κοινωνική και ιδεολογική προέλευση που ομονοούν όμως στις αρχές της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης και που μας ενώνει η αναγκαιότητα να αναστείλουμε την περιθωριοποίηση και την εγκατάλειψη του τόπου μας, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την αντίληψη για το πως μπορεί να λειτουργήσει η τοπική αυτοδιοίκηση στον μικρόκοσμο μιας Κοινότητας ενός διευρυμένου Δήμου με τις δυσμενείς συνθήκες που συνεπάγεται αυτή η δομή.

Γιατί τώρα

Η καθιέρωση του σχεδίου «Κλεισθένης Ι» ήδη φαίνεται πως θα αποτελέσει τον καταλύτη για την πλήρη αλλαγή του χαρακτήρα της συμμετοχής και της αντιπροσώπευσης, ιδιαίτερα στις τοπικές κοινότητες. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής και ο διαχωρισμός κατάρτισης συνδυασμών για εκλογή Δήμαρχου-ΔΣ και Προέδρων-Συμβούλιων Κοινότητας είναι ο πυρήνας των αλλαγών που αφορούν τον τόπο μας. Οι δομικές αυτές αλλαγές πρόκειται να αλλάξουν το μοντέλο αυτοδιοίκησης και να επαναφέρουν στο επίκεντρο τους ενεργούς πολίτες που αγωνιούν για τον τόπο τους, βάζοντας ταυτόχρονα στο περιθώριο τους παραγοντισμούς και τις κάθε είδους σκοπιμότητες που καθήλωσαν την περιφέρεια στην υποανάπτυξη και την περιθωριοποίηση. Οι νέες συνθήκες αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη και δραστηριοποίηση αυθεντικών κινημάτων πολιτών, όχι μόνο για ν’ αλλάξουμε την τύχη του τόπου μας αλλά και για να συμπαρασύρουμε το σύνολο των συμπολιτών μας στη συμμετοχή και τη συνευθύνη.

Η τωρινή κατάσταση

Η περιθωριοποίηση και η εγκατάλειψη της κοινότητας Καινουργίου θα μπορούσε να περιγραφεί από κάθε πολίτη που μένει σ’ αυτόν τον τόπο. Η υπερσυγκέντρωση εξουσιών και δραστηριοτήτων στην έδρα του Δήμου και η απουσία πολιτικής βούλησης για ισόρροπη ανάπτυξη στο σύνολο του Δήμου οδήγησαν στη σημερινή πραγματικότητα. Όλοι οι συμπολίτες μας γνωρίζουν τα εκφυλιστικά φαινόμενα στη λειτουργία του τοπικού συμβουλίου (απουσία συνεδριάσεων και στοιχειώδους συνεννόησης), την απουσία οποιουδήποτε σχεδίου τόσο από το τοπικό όσο και από το δημοτικό συμβούλιο, την απουσία δομών που ενισχύουν τον πολίτη και την τοπική δραστηριότητα, τις εικόνες εγκατάλειψης στους δρόμους της κοινότητάς μας, την αδυναμία στήριξης στις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες. Οι παλαιοκομματικές πρακτικές των «έργων» της τελευταίας στιγμής, με την επιλεκτική ασφαλτόστρωση σημείων του χωριού, όχι μόνο δεν αλλάζουν την πραγματικότητα αλλά αναδεικνύουν την αντίληψη που έχουν οι τοπικοί και δημοτικοί υπεύθυνοι για το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και το πώς οι σημερινοί ιθύνοντες βλέπουν τους πολίτες.

Η σχέση μας με την έδρα του Δήμου

Η σχέση των τοπικών κοινοτήτων πρόκειται να επαναπροσδιοριστεί μέσα από τη νέα πραγματικότητα του «Κλεισθένη Ι». Η στάση μας απέναντι στη νέα δημοτική αρχή θα είναι διεκδικητική με κάθε καλή διάθεση συνεργασίας. Θα απαιτήσουμε τον προϋπολογισμό που μας αναλογεί με βάση τις επιταγές του νέου νόμου και τις αυξημένες ανάγκες και δυνατότητες της μεγάλης μας κοινότητας. Με συγκεκριμένο πλάνο θα διεκδικήσουμε την συνανάπτυξη της κοινότητάς μας, προβάλλοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και αποκρούοντας κάθε διάθεση για «εξυπηρετήσεις» και ανούσια έργα «βιτρίνας» που δεν λαμβάνουν υπόψη το ευαίσθητο περιβάλλον της περιοχής, την τοπική αρχιτεκτονική και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Για τη δημοκρατία

Η δημοκρατική και διαφανής λειτουργία του νέου τοπικού συμβουλίου της κοινότητας αποτελεί την πρώτη προϋπόθεση για να μπορέσουμε η νέα προσπάθεια να είναι αποτελεσματική και να δημιουργήσει μια νέα σχέση με τους συμπολίτες μας. Η λειτουργία του νέου τοπικού συμβουλίου θα πρέπει να είναι τακτική, διαφανής και ανοιχτή στους πολίτες. Η διαφάνεια και η ενημέρωση των πολιτών για ό,τι πρόκειται να αποφασιστεί, ως προϋπόθεση δημοκρατικής λειτουργίας, θα πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε μέσο, σύγχρονο ή «παραδοσιακό». Οι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν λόγο τόσο κατά τη λήψη των αποφάσεων όσο και κατά τον σχεδιασμό και την ιεράρχηση των ζητημάτων. Δεν αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο μας ως αυτόν του «τοπικού άρχοντα» αλλά ως συντονιστή μιας μαζικής προσπάθειας και δραστηριοποίησης. 

Για την αλληλεγγύη

Για μας κανένας συμπολίτης μας δεν περισσεύει. Θα πρέπει και ως κοινοτικό συμβούλιο και ως κοινωνία να στηρίξουμε έμπρακτα τους συμπολίτες μας που μπήκαν στο περιθώριο από την πολυετή κρίση ή λόγω ταξικών και κοινωνικών αποκλεισμών. Η επέκταση και εγκαθίδρυση και στο χωριό μας δομών αλληλεγγύης του Δήμου θα ήταν μια καλή αρχή. Θα συνεργαστούμε με όλες τις ανεξάρτητες δομές αλληλεγγύης που ήδη προσφέρουν έργο για το σκοπό αυτό για συντονισμένες δράσεις και καλύτερα αποτελέσματα.

Για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας

Η ανάπτυξη και αξιοποίηση του τόπου μας υπήρξε τα τελευταία χρόνια δυσανάλογη με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει. Η γεωγραφική θέση, η φυσική ομορφιά, η παραγωγικές δυνατότητες και τα ποιοτικά γεωργικά προϊόντα μας είναι δυνατότητες που μπορούν, με σχέδιο και επιμονή, να εκτοξεύσουν την επισκεψιμότητα και την οικονομία του χωριού. Οι καινοτόμες και αξιόλογες επιχειρηματικές δράσεις των συγχωριανών μας έμειναν αβοήθητες από τη δημοτική αρχή σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα και την προώθηση (λίμνη Τριχωνίδα, Βλοχός). Το χωριό μας μπορεί και πρέπει να μετατραπεί -από τόπο διέλευσης-  σε προορισμό και αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα.

Για τον πολιτισμό

Αναπόφευκτα, η έδρα του δήμου απορροφά τη «μερίδα του λέοντος» σε πολιτιστικές δράσεις. Ο πολιτισμός, όμως, ως βασικό ψυχαγωγικό παιδευτικό και συνεκτικό στοιχείο κάθε κοινωνίας, θα πρέπει να αφορά το σύνολο των πολιτών. Τα παιδιά μας δεν μπορεί να είναι «παιδιά ενός κατώτερου Θεού», επειδή δεν γεννήθηκαν σε αστικό κέντρο. Δεν μπορεί μια δημοτική και κοινοτική αρχή να αντιλαμβάνεται τον πολιτισμό ως πολυτέλεια ή απλά ως ένα «σόου» του καλοκαιριού. Θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε ο πολιτισμός, είτε ως παιδευτικό εργαλείο για τους νέους είτε ως ψυχαγωγία, να γίνει το αυτονόητο στην καθημερινότητά μας. Ο δήμος έχει την δυνατότητα να προσφέρει, σε συνεργασία με τους τοπικούς δραστήριους πολιτιστικούς συλλόγους, στην ίδρυση και λειτουργία θεατρικών και μουσικών ομάδων στο χωριό και να εξακτινώσει τις δράσεις της έδρας του δήμου στα χωριά (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, συναυλίες, δράσεις πολιτιστικού κέντρου). Άνθρωποι του χωριού διαπρέπουν καλλιτεχνικά χωρίς την παραμικρή στήριξη και αναγνώριση από τον τόπο που γεννήθηκαν. Επιβάλλεται να συναντηθούν με τη νέα προσπάθεια.

Για το περιβάλλον

Το εξαιρετικά όμορφο αλλά και ευαίσθητο περιβάλλον του τόπου μας με τον μοναδικό συνδυασμό λιμναίου οικοσυστήματος και ορεινών όγκων πρέπει να προστατευτεί αλλά και να αξιοποιηθεί. Το προστατευόμενο από συνθήκες λιμναίο οικοσύστημα έχει αφεθεί στην τύχη του. Η απόρριψη λυμάτων , οι σκουπιδότοποι και η πλήρης απαξίωσή του έχουν ήδη καταστροφικά αποτελέσματα. Οι πρόσφατες πλημμύρες ήταν ένα σκληρό μάθημα για το τι πρέπει να σημαίνει πρώτα απ’ όλα τοπική αυτοδιοίκηση. Η κοινοτική αρχή θα πρέπει να ελέγχει, να συντηρεί και να εκπαιδεύει την τοπική κοινωνία σε οικολογικά θέματα. Με το πέρασμα των χρόνων φαντάζει πιο αναγκαίο από ποτέ να υπάρξει επιτέλους φορέας διαχείρισης αποκλειστικά της λίμνης Τριχωνίδας. Επιβάλλεται να διεκδικήσουμε με θέσεις και επιχειρήματα την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε ένα τόσο πλούσιο και ενδιαφέρον περιβάλλον. Η ήπια αξιοποίηση και του λιμναίου και του ορεινού περιβάλλοντος, με σεβασμό στην ευαισθησία του και την τοπική αρχιτεκτονική, μπορεί να φέρει στον τόπο μας εναλλακτικό τουρισμό και δραστηριότητα.

Για τον αθλητισμό

Η άθληση αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα παιδευτικού χαρακτήρα για κάθε κοινωνία. Ο εκφυλισμός του αθλητικού ιδεώδους με ίντριγκες και παραγοντισμούς μας βρίσκει απέναντι. Το κοινοτικό συμβούλιο θα πρέπει να στηρίζει και να ενθαρρύνει τους αθλητικούς συλλόγους να ανοίξουν και να προσφέρουν την ευκαιρία για άθληση σε όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα στους νέους.   Θα προτείνουμε και θα ενισχύσουμε κάθε προσπάθεια «ανοίγματος» των τωρινών ή μελλοντικών συλλόγων και σε άλλα αθλήματα, εκτός του ποδοσφαίρου. Το ένδοξο παρελθόν που έχει το χωριό μας στο μπάσκετ και στη διοργάνωση αγώνων στίβου θα είναι οδηγός μας. Η συμμετοχή μας και η απαίτηση να αποκτήσει ξανά, μετά το φετινό φιάσκο,  την αίγλη που του αξίζει ο ημιαμαραθώνιος «Μιχάλης Κούσης», που διέρχεται από το χωριό μας, είναι άμεση προτεραιότητα.

Για την παραγωγική ανασυγκρότηση

Τα προϊόντα του τόπου μας και ιδιαίτερα το κρασί η ελιά και το λάδι, που είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένης ποιότητας, προσφέρουν στην τοπική οικονομία εγκληματικά δυσανάλογα με την αξία τους οφέλη. Οι παλινωδίες και η διαχρονική αδιαφορία των δημοτικών και τοπικών αρχών στο θέμα της άρδευσης είναι ένας από τους λόγους. Η υλοποίηση αυτού του ζωτικής σημασίας έργου θα πρέπει να είναι πρώτη σε προτεραιότητα. Η στήριξη των αξιόλογων συνεταιριστικών και επιχειρηματικών κινήσεων στον τόπο μας στο χώρο της παραγωγής θα πρέπει να είναι ψηλά σε προτεραιότητα ενός κοινοτικού συμβουλίου αγροτικής περιοχής. Η στήριξη και παρότρυνση για την ίδρυση και άλλων συνεταιριστικών σχημάτων πρωτογενούς παραγωγής (π.χ. παραδοσιακών προιόντων), με την εμπλοκή ανέργων, αυτοαπασχολούμενων και γυναικών, θα μπορούσε να είναι μια ακόμη διέξοδος. Η δημοτική και κοινοτική αρχή θα μπορούσε να συνεισφέρει στην προσπάθεια με την ίδρυση δημοτικής αγοράς τοπικών προϊόντων, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας τα εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα.

για τη δημοκρατία
για την αλληλεγγύη 
για την προκοπή

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!