Παρασκευή, Απριλίου 19, 2024

Το ΓΕ.Λ Παραβόλας συμμετείχε στο Βιωματικό Ποιητικό εργαστήρι «Μια χαραμάδα στο κλειστό παράθυρο, να γίνει δύναμη ζωή»

>

 

Διεξαγωγή

Βιωματικών Ποιητικών Εργαστηρίων σε μαθητές/μαθήτριες της Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Κύπρο και στην Ελλάδα, κατά τη σχολική χρονιά 2023-24, υπό τον γενικό τίτλο:

«Μια χαραμάδα στο κλειστό παράθυρο, να γίνει δύναμη ζωής»

Το δημιουργικό, ποιητικό ταξίδι συνεχίζεται για τρίτη συνεχή χρονιά, ως ένα συναπάντημα ιδεών και συναισθημάτων τα οποία μοιράζονται μαθητές όλων των σχολείων της Κύπρου και σχολείων της Ελλάδος. Η θεσμοθέτηση του «Βιωματικού Ποιητικού Εργαστηρίου»,  υλοποιεί βασικούς στόχους της Παιδείας που συνιστούν διαχρονικά την ψυχοπνευματική ισορροπία, την αυτοαναγνώριση  και κατά συνέπεια τη βελτίωση της εικόνας των μαθητών/τριών.

Τα Βιωματικά Ποιητικά Εργαστήρια, έχουν θεσμοθετηθεί από το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας και λειτουργούν για τρίτη συνεχή χρονιά. Τα εργαστήρια ως μία διεπιστημονική, διαθεματική και καινοτόμος διαδικασία μάθησης, συγκεντρώνουν δεξιότητες του 21ου αιώνα, βασικές έννοιες και στάσεις απαραίτητες στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε ένα ανθρώπινο, συμπεριληπτικό, δημοκρατικό και υγιές σχολείο. Απώτερος σκοπός τους είναι η συνάντηση των μαθητών και των μαθητριών με τον αληθινό εαυτό τους, την ψυχή, τη ζωή και την εξέλιξή τους, ως επίσης την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας. Ακολούθως επεσήμανε ότι οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στη βιωματική, ποιητική διαδικασία των εργαστηρίων, δρώντας σε ένα ευχάριστο και υποβλητικό κλίμα, υπό την κατάλληλη καθοδήγηση και ενθάρρυνση, εκφράζονται και δημιουργούν ομαδικά και ατομικά, πρωτίστως μέσα από τον ποιητικό λόγο και, ακολούθως, μέσα από άλλες μορφές τέχνης και γνωστικά αντικείμενα. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιώντας πολλαπλές ικανότητες, διευκολύνονται να υιοθετήσουν μια διερευνητική στάση απέναντι σε προσωπικές τους εμπειρίες, όπως επίσης τον κόσμο ευρύτερα. 

Η διεξαγωγή των ποιητικών εργαστηρίων βρίσκεται υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της κ. Χρυσούλας Αλεξάνδρου, Επιθεωρήτριας Φιλολογικών Μαθημάτων και ποιήτριας. Στα εργαστήρια συμμετέχουν μαθητές/-τριες Γυμνασίων, Λυκείων, Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών.

Το Γενικό Λύκειο Θέρμου, το Γενικό Λύκειο Παραβόλας και το Γυμνάσιο Αγίου Κωνσταντίνου φιλοξένησαν τα Βιωματικά Ποιητικά Εργαστήρια κατά το χρονικό διάστημα 16,17 και 18 Απριλίου 2024 και σε διαφορετικούς χώρους.

Το Γενικό Λύκειο Παραβόλας φιλοξενήθηκε από το Γυμνάσιο Αγίου Κωνσταντίνου σε ένα ωραίο αισθητικά διαμορφωμένο χώρο και από κοινού συμμετείχαν στο Βιωματικό Ποιητικό Εργαστήρι. Εικοσιτέσσερις (24) μαθητές και των δύο σχολείων, μαζί με τους συντονιστές – υπευθύνους εκπαιδευτικούς και τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, συνεργάστηκαν και δημιούργησαν, εκφράστηκαν και διατύπωσαν, αισθάνθηκαν, τραγούδησαν, έγραψαν, συζήτησαν. Μια βιωματική εμπειρία καταιγισμού ιδεών και που άλλοτε έδινε ροή στη δημιουργία, άλλοτε την αναιρούσε και πάλι από την αρχή….

Λέξεις, στίχοι, εικόνες, ιδέες, συναισθήματα που έβγαιναν μέσα από το υποσυνείδητο και εξέφραζαν το πιο αληθινό κομμάτι του εαυτού όλων μας. Για να φτάσουμε στο συλλογικό αποτέλεσμα, το συλλογικό ποίημα: 

 "Δεν έχουμε φτάσει ως το τέλος” 

“Τα ηλιοβασιλέματα κρατάνε περισσότερο τον Αύγουστο

Παρατηρητήριο της σκέψης τα βουνά μας

βάρκα στη λίμνη οι πόθοι μας

γιοφύρι αψιδωτό κάθε ματιά μας

Και συναντιόμαστε ξανά

Ελλάδα μάνα

Εκεί 

στην κορυφή με τον σταυρό τον ξύλινο

Εκεί όπου ο ποιητής 

αγναντεύει τη θέα από ψηλά

γράφει στον χρόνο

και υμνεί τις παπαρούνες του βυθού

Δεν έχουμε ακόμα φτάσει ως το τέλος 

Από αύριο

τα σφάλματά μας θενά γίνουν 

δύναμη και ζωή

Οι θάλασσές μας, τα λαγκάδια μας

θα ημερέψουνε τον κόσμο 

Εμείς, μάνα Ελλάδα μου

θα ξημερώνουμε μαζί τα ηλιοβασιλέματα!"

Φύση, ιστορία, άνθρωποι, πολιτισμός, πίστη, πατρίδα, ψυχή είναι τα εφαλτήρια της σκέψης και της μνήμης, των ονείρων και των ελπίδων των παιδιών μας τα οποία με έναν αγνό και άδολο αυθορμητισμό ανακαλύπτουν την ποίηση, ανακαλύπτοντας τον εαυτό τους. 

Από τη θέση του Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Παραβόλας θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την κ. Χρυσούλα Αλεξάνδρου, Επιθεωρήτρια Φιλολογικών Μαθημάτων της Κύπρου  και ποιήτρια για την εξαιρετική μαεστρία με την οποία καθοδήγησε το Βιωματικό Ποιητικό Εργαστήρι προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία αναζήτησης και δημιουργικότητας για μικρά και μεγάλα παιδιά….

Τους συναδέλφους Διευθυντές του Γυμνασίου Αγίου Κωνσταντίνου και Γενικού Λυκείου Θέρμου, κ. Σκιαδά Γρηγόριο και Τίγκα Ούλλα αντίστοιχα για την άψογη συνεργασία μας.

Τους συντονιστές των ομάδων εργασίας των μαθητών μας κ. Κοντοδήμο Δημήτριο και κ. Ταμπάκου Άρτεμη για την οργάνωση και επιμέλεια της όλης δράσης. 

Τους Συμβούλους Εκπαίδευσης κ. Δημήτριο  Ρηγογιάννη και Νάκο Κωνσταντίνο για την παρουσία τους. 

Θερμές ευχαριστίες και πολλά συγχαρητήρια στη φιλόλογο κ.Ελένη Ιωαννίδου  γιατί χωρίς την δική της υποστήριξη και υπομονή δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα.

Ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Παραβόλας

Αθανάσιος Φ. Σαρδέλης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!