Τετάρτη, Αυγούστου 23, 2017

Πανηγύρισε η Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βλοχού Τριχωνίδος (ΦΩΤΟ)

>
Πλήθος κόσμου όπως και κάθε χρόνο κατέκλυσαν την Ιερά Μονή Βλοχού Τριχωνίδας η οποία βρίσκεται στην κορυφή βουνού ελάχιστα μέτρα κάτω από την αρχαία Ακρόπολη των Θεστιέων...
σε υψόμετρο περίπου 700μ. με πανοραμική θέα από όπου μπορεί κανείς να αντικρύσει από ψηλά την πόλη του Αγρινίου όπως επίσης τις λίμνες Τριχωνίδα (η μεγαλύτερη της Ελλάδος), Λυσιμαχεία, Οζερού και Καστρακίου, καθώς επίσης και τα νησιά του Ιονίου: Ιθάκη, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Λευκάδα.

Ιερείς από τις γύρω περιοχές συμμετείχαν της Ιεράς Παρακλήσεως που τελείται καθημερινά και αδιάκοπα καθ όλη την διάρκεια του Αυγούστου μέχρι και σήμερα και μετά στην ακολουθία του εσπερινού

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Ιερομ. π. Κοσμάς Παλαιογιάννης από το Άγιο Όρος ομιλώντας για την Κοίμηση και την Μετάσταση της Παναγίας μας προς τα Ουράνια.

trixonida 1

Η θαυματουργή και εφέστιος εικόνα της Παναγίας βρίσκεται στο καθολικό της Μονής φέροντας δύο προσωνύμια αυτό της Ωραιοτάτης (λόγω της μεγάλης γλυκύτητας του προσώπου της αλλά και του χαμόγελού της) και αυτό της Βλοχαϊτίσσης (προφανώς από το χωριό του Βλοχού που βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το μοναστήρι).

Η Παναγία η Βλοχαϊτισσα στέκει εκεί αγέρωχη αποτελώντας την καλύτερη μεσίτρια μας προς τον Πανάγαθο Θεό και εκατοντάδες θαύματα αναριθμούνται ανά τους αιώνες στην προφορική παράδοση αλλά και σε γραπτά καταγεγραμμένα στοιχεία.

Ιδιαίτερα αγαπητό το μοναστήρι της Παναγιάς στα παραλίμνια χωριά και κωμοπόλεις της Τριχωνίδας γέμισε απόψε με χαρούμενες νεανικές και παιδικές φωνές που πήγαν να τιμήσουν την ''δική'' τους Παναγιά, μια Ωραιοτάτη Παναγιά του Βλοχού..!!

Στο τέλος ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Σκιαδάς προέτρεψε να γίνουμε πιο θερμή στην πίστη μας και όπως και σήμερα τιμούμε την Παναγιά σε αυτό το μικρό μοναστηράκι της έτσι καθημερινά και αδιάλειπτα να την επικαλούμεθα, τόνισε δε και την δύναμη που έχει ως προσευχή η τέλεση των χαιρετισμών καθημερινώς από κάθε ψυχή.

Μετά την ακολουθία του εσπερινού οι εκατοντάδες προσκυνητές κεράστηκαν γλυκίσματα στο υπαίθριο αρχονταρίκι της Μονής κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο απολαμβάνοντας για ακόμη μια φορά το μεγαλείο της φύσης που το υψόμετρο σε συνδυασμό με την πανοραμική θέα αλλά και τα φώτα από τα παραλίμνια χωριά και την μεγαλούπολη του Αγρινίου τους χάριζε.

Το πρωί τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος και Ιερουργούντος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά ο οποίος μετά αποχώρησε προκειμένου να παρευρεθεί στην γενέτειρα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού καθώς και στο ομώνυμο μοναστήρι όπου πανηγυρίζει.

trixonida 1

trixonida 1

Το θείο λόγο κήρυξε ο Πολιτικός Επιστήμων – Συγγραφέας κ.Κωνσταντίνος Χολέβας.

Ο κ.Χολέβας στο κήρυγμά του μεταξύ άλλων ανέφερε: «....Από το 626 μΧ, όταν πρωτακούστηκε ο ύμνος Τη Υπερμάχω Στρατηγώ, μέχρι και το 1940, όταν οι στρατιώτες μας έβλεπαν μπροστά τους την Παναγία να τους προστατεύει πάνω στα βουνά της Βορείου Ηπείρου κατά των Ιταλών, ο Ελληνισμός έχει συνδέσει με την Παναγία όλους τους αγώνες του. Σήμερα τιμούμε την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα Εννιάμερα όπως τα λέει ο λαός μας, και απευθύνουμε με κατάνυξη την ικεσία μας προς την Υπεραγία Θεοτόκο: Βόηθα Παναγιά μου τον Ορθόδοξο λαό μας, βόηθα την πατρίδα μας, γίνε μεσίτριά μας προς τον φιλάνθρωπο Θεό! Και παρακαλούμε την Παναγία μαζί με τον Πατροκοσμά, τον οποίο τιμούμε αύριο, να φωτίζουν τους δασκάλους και τα παιδιά μας και να τους καθοδηγούν με τα νάματα της Ελληνορθόδοξης Παιδείας....».

trixonida 2

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κοσμάς, ευχαρίστησε τον κ.Χολέβα για την ολιγοήμερη παρουσία του στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και τον συνεχάρη για τον ωφέλιμο πνευματικό και πατριωτικό λόγο που προσέφερε και ευχήθηκε η τα όσα είπε να έχουν καρποφορία στις καρδιές μας.

trixonida 1

trixonida 1

Του Σπύρου Συμεών για την Romfea.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!